Overslaan en naar de inhoud gaan
Uw partner in groen

Wat nu te doen in de tuin?

Het jaar en ook het herfst-plantseizoen lopen stilaan op hun einde.

Het wordt natter en natter, beplanten op zwaardere leem- en kleigronden wordt almaar moeilijker. Op zanderige gronden kan het planten nog even doorgaan.

Het mooie weer, met temperaturen tot 13 graden begin december, is een zegen voor iedereen die nog moet werken in de tuin.

Het wordt dan ook stilaan tijd om aan de eindejaarschoonmaak te beginnen. Maar soms willen we die nu al te grondig doen. Uitgebloeide grassen, halmen en verdroogde bloemknoppen geven onze tuinen een magisch beeld in de winter. Rijp en regen doen immers onze tuinen glinsteren. In de vrije natuur blijven planten en grassen onaangeraakt, blijven ze staan tot de vorst, de wind en de regen hen knakt en ze omver vallen.

Willen we de natuur in onze tuin toelaten, dan laten we de planten ook beter onaangeroerd. Snoeien doen we dan pas in de tweede helft van februari. Ze hebben nu qua onderhoud niet veel meer nodig. Het is wel belangrijk om woekerende onkruiden te bestrijden. Die groeien verder als het weer zacht blijft.

De minder harde vaste planten dekken we beter af met een laag bladeren, stro of grassen. Daardoor wordt de bodem geïsoleerd en blijven de planten verlucht. Gebruik geen compost, die is te rijk aan meststoffen. De planten moeten in rust blijven en geen prikkels krijgen.

Het is aangeraden om nieuw aan te planten vakken nu onkruidvrij te maken en dat zo te houden. Het is belangrijk om kweekgras en andere woekerende onkruiden zoals kruipend wilgenroosje of kruipende boterbloem geen kans te geven. Desnoods kan je ze enkele malen na elkaar behandelen.

Het is de ideale periode om nieuwe plannen uit te werken en voorbereidingen te treffen om het nieuwe plantseizoen met een gerust hart te kunnen starten. Het is iets wat we allemaal zouden moeten doen. Daarnaast genieten we van het verlof en de feestdagen.

Wij gaan er even tussenuit vanaf zaterdag 19 december. Op maandag 4 januari zijn we terug.

Een goed verlof, prettige feestdagen en een spetterend nieuwjaar!

Mie en Stefaan, Hanne en Jonas en medewerkers.